Thomas van der Es.
Volledig scherm
Thomas van der Es.

Boswachter Biesbosch: Rivierjutten voor een wonderlijk tafereel

BIESBOSCH - Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

Vanaf half juni gedraag ik mij minimaal één dagdeel als een rivierjutter. Langs de vertakkingen van Rijn en Maas struin ik over strandjes.

Mijn blik gericht op het zand en de vaak aangrenzende kribben. Vooral de vroege ochtend heeft mijn voorkeur.

Sinds eind jaren negentig kunnen dit soort speurtochten leiden tot een bijzonder schouwspel: het uitsluipen van de larve van de rivierrombout. Na enkele jaren in de bodem van het zand gewacht te hebben, is het moment daar: in de ‘branding’ van de rivier laat de larve zich afzetten op een strandje. Dan begint een korte wandeling richting een zonnig plekje.

Als larve moet je goed oppassen voor een hongerige scholekster of kleine mantelmeeuw. Maar als die je niet zien, begint een wonderlijke voorstelling. Binnen een uur verandert de larve in een geel-zwarte libel met vier tere vleugeltjes en blauwachtige ogen.

Na ruim 100 jaar afwezigheid komt dit fraaie tafereel sinds de jaren ’90 weer voor langs de Nederlandse rivieren. Door recente veranderingen in Nationaal Park de Biesbosch komen we ze de laatste jaren ook tegen in de buurt van nieuwe watervertakkingen die zijn gegraven in het kader van ‘Ruimte voor de Rivier’.

Ik ben benieuwd waar ik ze dit jaar kan zien!

Volg Thomas op Twitter met: @ThomasvanderEs

  1. Sterke stijging aantal behandelde Brabantse jongeren in verslavingszorg

    Sterke stijging aantal behandelde Brabantse jongeren in verslavingszorg

    Het aantal jongeren dat is behandeld voor verslavingsproblemen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 27,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Werden vorig jaar in het eerste kwartaal 421 jongeren behandeld, in dezelfde periode van dit jaar waren dat er 537. Dat blijkt uit cijfers die verslavingszorginstantie Novadic Kentron, dat vestigingen heeft in heel Brabant, vandaag publiceerde.