Kruising Steenbergseweg-Wouwseweg-Schoolstraat in Halsteren Foto Google Street maps
Volledig scherm
Kruising Steenbergseweg-Wouwseweg-Schoolstraat in Halsteren Foto Google Street maps

Wat is het beste voor de Steenbergseweg in Halsteren: nieuwe stoplichten of een rotonde?

HALSTEREN - Wat is de beste oplossing voor de kruising Steenbergseweg-Wouwseweg-Schoolstraat in Halsteren? Nieuwe stoplichten, zegt de gemeente Bergen op Zoom gezien de kosten. Politieke partijen GBWP en CDA zien echter meer heil in een rotonde.

De huidige stoplichtinstallatie op de kruising is aan het eind van zijn Latijn. Een nieuwe installatie kost volgens de gemeente zo'n 125.000 euro. Daarmee kan de kruising er weer zo'n vijftien jaar tegenaan.

Rotonde
Het aanleggen van een rotonde kost veel meer: 615.000 euro. De provincie neemt met een subsidie 206.000 euro voor haar rekening, de overige 409.000 euro moet de gemeente ophoesten. Grootste voordeel is dat een rotonde langer mee gaat: zo'n dertig jaar. Daarnaast kosten verkeerslichten jaarlijks weer veel meer aan onderhoud.

Alles bij elkaar is een rotonde volgens Piet Roosendaal (GBWP) en Annette Stinenbosch (CDA) over dertig jaar gezien dus helemaal niet zo gek veel duurder. ,,Kiezen we voor verkeerslichten, dan moeten we over vijftien jaar wéér de knip trekken", zegt Roosendaal. Daarbij komt dat de gemeente met een rotonde volgens hem nooit één euro meer uit hoeft te geven aan onderhoud. ,,Veel van onze rotondes worden gesponsord door bedrijven. Daar zal op die locatie meer dan genoeg animo voor zijn. Bijna al het verkeer tussen Halsteren en Steenbergen rijdt over die kruising."

Verkeersveiligheid
Daarnaast denken beide partijen dat een rotonde wonderen doet voor de verkeersveiligheid op de kruising. Om die reden is ook de Dorpsraad van Halsteren een voorstander van die oplossing. Roosendaal: ,,Nu steken fietsers vanuit de Lidl vaak te kruising schuin over. Met een rotonde is dat opgelost." Blijft de vraag of zo'n verkeersplein op die plek überhaupt wel past. ,,Dat is aan de verkeersdeskundigen, maar daar moeten we wel aan uit komen."

Mocht de raad woensdagavond voor het plan van GBWP en CDA stemmen, dan kan er volgens Stinenbosch nog deze winter aan de plannen worden begonnen. ,,Halverwege volgend jaar zou de rotonde er al kunnen liggen."

Stem voor stoplichten of rotonde op Facebook Bergen op Zoom

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom