Klein Duimpje geeft strijd niet op

STEENBERGEN - Om 5 uur ’s ochtends is het gedaan met de nachtrust van Peter van der Wijk. Op dat moment rijden er steeds meer zware vrachtauto’s over de A4 en dat hoort hij. Maar verhuizen, daar denkt hij niet aan. Ondanks alle problemen met de snelweg, woont hij daar –aan de Kruislandsedijk in Steenbergen- namelijk prima. ,,Maar ik wil wel dat het leefbaar is. Dat ik ’s avonds rustig kan zitten en dat ik mijn hobby en werk uit kan voeren.’’

Al jaren is Van der Wijk in conflict met Rijkswaterstaat (RWS) en de gemeente Steenbergen. Hij wil een geluidsscherm voor zijn huis. RWS vindt dat te duur. Aan de andere kant van de snelweg staat wel een geluidsscherm, voor vier huizen. Maar omdat er aan de kant van Van der Wijk maar een huis staat, is het te duur. Oneerlijk, vindt Van der Wijk die zijn strijd niet opgeeft. ,,Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel.’’

Hij voelt zich als Klein Duimpje die tegen de grote reus Goliath vecht. De reus, dat is de overheid, die niet mee wil werken. Vorige week nog diende er weer een zaak over het onderwerp, dit keer bij de Raad van State. Daar gaf RWS aan ongeacht de uitspraak het huis van Van der Wijk van gevelisolatie te willen voorzien. Maar dat is voor Van der Wijk niet genoeg. ,,Als ik het huis isoleer, dan kan ik in de zomer nooit meer de ramen en deuren openzetten. Dat is geen leven.’’ Nee, hij wil een geluidsscherm. ,,We hebben ontzettend veel last van de snelweg.’’ Een paar maanden geleden werd bekend dat het Rijk zeventien miljoen euro had overgehouden aan de aanleg van de snelweg. Meer dan genoeg geld dus, vindt Van der Wijk om een geluidsscherm voor zijn huis te plaatsen. Steenbergen gaf eerder aan geen geld te willen, maar wel graag meer geluidsschermen en groen langs het asfalt te willen.

Als de gemeente en RWS maar eens een keer naar hem luisterden, zegt de Steenbergenaar. Dat hij het gevoel krijgt serieus genomen te worden. Nu krijgt hij het idee dat iedereen hem tegenwerkt. De gemeente bood hem eens grond aan, maar hij heeft niet genoeg grond in zijn bezit om een aarden wal te plaatsen. ,,Toen ze bezig waren met de werkzaamheden van de snelweg, hebben ze een mooie grondwal langs het tracé weggezet. Laat maar staan, zei ik. Maar nee, dat is allemaal gebruikt voor ophoging bij het kassencomplex in Dinteloord.’’

In zijn strijd voor een geluidsscherm heeft Van der Wijk geluidscijfers die zijn gebruikt bij het tracébesluit laten na rekenen door een Belgisch bedrijf. Daaruit zou blijken dat de belasting op zijn huis veel hoger is dan is toegestaan. Met die cijfers in de hand wil Van der Wijk alsnog de overheid zover krijgen dat scherm te plaatsen. ,,Ik laat me niet kisten. Ik ga gewoon door.''