Klaas Otto
Volledig scherm
Klaas Otto © ANP

Klaas Otto komt op vrije voeten, maar wel met enkelband

BREDA / BERGEN OP ZOOM - Klaas Otto komt op vrije voeten. De rechtbank heeft besloten zijn voorlopige hechtenis te schorsen onder strenge voorwaarden. De 49-jarige oprichter en ex-generaal van motorclub No Surrender uit Bergen op Zoom zit al sinds 5 juli vorig jaar vast.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de woonwagenbewoner en autohandelaar van afpersingen, bedreigingen, witwassen, brandstichting en mishandeling. Zijn advocaten hadden om zijn vrijlating gevraagd zodat hij ook zelf zijn verdediging kan voorbereiden, maar ook vanwege zijn persoonlijke omstandigheden. Zijn vrouw wordt binnenkort geopereerd en ze hebben nog een kind thuis.

Otto zelf had tijdens de zitting beloofd dat hij zich aan alle voorwaarden zou houden: ,,U mag een camera in de woonkamer zetten."
Het OM vindt dat er een te groot gevaar is voor herhaling en beïnvloeding van getuigen. Ook is de rechtsorde te zeer geschokt door zijn handelen, meent de openbaar aanklager. De rechtbank vindt zijn persoonlijk belang nu groter dan het maatschappelijk belang.

Maar ziet wel risico's en legt hem daarom strenge voorwaarden op: elektronisch toezicht, omgangsverbod met alle getuigen, slachtoffers en hun familie. Verder krijgt hij huisarrest in zijn woonwagen op het kamp aan de Rijsselbergen in Bergen op Zoom.

Hij heeft slechts twee uur per dag 'vrij' te besteden, echter niet tussen 19.00 en 09.00 uur. De reclassering moet nauwgezet toezicht houden op de naleving.

  1. Bijzonder stuk vesting Bergen op Zoom 'teruggevonden' onder voormalige busremise

    Bijzonder stuk vesting Bergen op Zoom 'teruggevonden' onder voormalige busremise

    BERGEN OP ZOOM - Twee bakstenen muren, beiden in de vorm van V, met daartussen een flinke ruimte. Zo op het eerste oog lijkt het niets bijzonders dat onder de voormalige busremise in Bergen op Zoom is blootgelegd. Maar stadsarcheoloog Marco Vermunt weet wel beter. ,,Dit is lunet Overijssel. Een verstevigde positie die net buiten de vesting lag. En in deze, goede staat hebben we er nog nooit een gevonden. Alle lunetten rond de vesting droegen namen van provinciën."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom