Onbekenden hebben op oudjaarsavond brand gesticht met wasbenzine in wijkcentrum Slotjes.
Volledig scherm
Onbekenden hebben op oudjaarsavond brand gesticht met wasbenzine in wijkcentrum Slotjes. © Jamaica Vink

Jaarwisseling: schuur verwoest, woonark uitgebrand en vuurwerkbrandjes in West-Brabant (video)

WEST-BRABANT - De brandweer heeft tijdens de jaarwisseling in moeten grijpen bij verschillende (vuurwerk)brandjes in de regio. Een schuur in Dongen ging in vlammen op, in Oosterhout werd brand gesticht in een woonhuis en in Werkendam vatte een woonark vlam.

De brandweer rukte zo'n 220 keer uit in de regio tijdens de jaarwisseling, meldt Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Aan de Sleeuwijksedijk in Werkendam vatte een grote woonark vlam. De brandweer moest de boot gecontroleerd laten uitbranden. De politie zal de oorzaak van de brand onderzoeken. De woonark lag op het droge.​Bij een brand aan de Paukenlaan in Dongen is in de nacht van donderdag op vrijdag een schuur naast een woning in vlammen op gegaan. De brandweer was snel ter plaatse maar er ontstond desondanks schade. De politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting.

Onbekenden hebben op oudjaarsavond brand gesticht met wasbenzine in wijkcentrum Slotjes aan de Van Oldeneellaan in Oosterhout. Drie ramen van het wijkhuis werden vernield. Buurtbewoners konden het vuur op tijd blussen.

Vuurwerk
Op de Wilgenlaan in Etten-Leur zijn rond 01.40 uur een aantal kunststof barricades in brand gestoken. Deze barricades staan om betonblokken heen bij wegopbrekingen. Vermoedelijk het resultaat van vuurwerk.

Rond 02.15 uur is een haag coniferen bij een woning aan de Molenas in Etten-Leur volledig in vlammen op gegaan. De bewoners probeerden zelf met een tuinslang de brand te blussen, maar de coniferen gingen in een hoog tempo in vlammen op. De brandweer heeft het vuur geblust. Ook bij deze brand lijkt vuurwerk de vermoedelijke oorzaak.

Autobranden
Een auto brandde uit in Oosterhout. Op de parkeerplaats van het Mgr. Frenken College stond een Subaru in lichterlaaie. Ondanks snel ingrijpen van de brandweer ging de gehele auto in vlammen op.
Op een parkeerplaats achter de woningen aan de Gijselsweer in Raamsdonksveer brandde later op de avond een auto door nog onbekende oorzaak uit. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Vernielingen
In de regio zijn er meldingen van verschillende vernielingen. In Sint Willebrord werd een container met plastic afval tot drie keer toe in brand gestoken.
Aan de Julianastraat in Oud Gastel is een brievenbus door zwaar vuurwerk vernield. Ook poststukken zijn hierdoor vernield.

In Breda was er ook veel schade aan het straatmeubilair. In de wijk hoge Vught in Breda Noord zijn er diverse meldingen van vuurwerkschade. Op de Hendrik Berlagestraat is een bushokje gesneuveld. Ook zijn er in de buurt van de Roman Keldermanstraat diverse vuilnisbakken opgeblazen.

Op de Biesdonkweg is het ook raak, daar werd een brievenbus opgeblazen. Een aantal poststukken liggen nog op straat en lijken zelfs opengemaakt.
Ook in de Tilburg vloog er oudjaarsavond van alles in brand. In Wijk en Aalburg bleef het op een in brand gestoken stapel autobanden na, rustig.

Zeeland
De brandweer in Zeeland heeft op oudjaarsdag diverse keren moeten uitrukken, voornamelijk voor branden en een enkele keer voor een ongeval. In Zaamslag (Zeeuws-Vlaanderen) had de brandweer flink werk aan een gaslek. In Goes raakte een woning beschadigd door brand en in Heinkenszand brandde een leegstaande boerderij af. Bij een ongeval in Kapelle raakte één persoon gewond.

Stuur uw foto in
Met op bijna alle plaatsen veel vuurwerk is vrijdag even na middernacht op feestelijke wijze het nieuwe jaar ingeluid. Heeft u mooie foto's van vuurwerk gemaakt of andere bijzondere beelden van de jaarwisseling? Deel ze met ons door ze direct te uploaden.

Autobrand aan Slotlaan in Oosterhout, brandstichting niet uitgesloten.
Volledig scherm
Autobrand aan Slotlaan in Oosterhout, brandstichting niet uitgesloten. © Marcel van Dorst - MaRicMedia
Op de Wilgenlaan in Etten-Leur zijn een aantal kunststof barricades in brand gestoken.
Volledig scherm
Op de Wilgenlaan in Etten-Leur zijn een aantal kunststof barricades in brand gestoken. © Alexander Vingerhoeds
Een coniferen haag bij een woning aan de Molenas in Etten-Leur ging volledig in vlammen op.
Volledig scherm
Een coniferen haag bij een woning aan de Molenas in Etten-Leur ging volledig in vlammen op. © Alexander Vingerhoeds
Aan de Gijselsweer in Raamsdonksveer is tijdens de jaarwisseling een auto in vlammen opgegaan.
Volledig scherm
Aan de Gijselsweer in Raamsdonksveer is tijdens de jaarwisseling een auto in vlammen opgegaan. © Marcel van Dorst - MaRicMedia
Onbekenden hebben op oudjaarsavond brand gesticht met wasbenzine in wijkcentrum Slotjes.
Volledig scherm
Onbekenden hebben op oudjaarsavond brand gesticht met wasbenzine in wijkcentrum Slotjes. © Jamaica Vink
Een woonark die in een weiland aan de Sleeuwijksedijk in Werkendam lag is in vlammen opgegaan.
Volledig scherm
Een woonark die in een weiland aan de Sleeuwijksedijk in Werkendam lag is in vlammen opgegaan. © Marcel van Dorst – MaRicMedia.nl
  1. Proef met waterdoorlatende bestrating in Bergen op Zoom

    Proef met wa­ter­door­la­ten­de bestrating in Bergen op Zoom

    BERGEN OP ZOOM - Bestrating. Zo strak mogelijk, zo dicht mogelijk. Geen plassen, we willen droge voeten. En daarom straat Nederland alles vol. Parkeerterreinen, opritten, het terras bij de woning. Soms de hele tuin. Omdat dat zo makkelijk is. Regenwater gaat de riolering in en is weg. Dat is op den duur niet goed. De bodem verdroogt. Steeds meer gemeenten en andere overheden komen daar nu achter. De gemeente Bergen op Zoom haakt er op in met een proef met allerlei verschillende soorten waterdoorlatende bestrating.