Volledig scherm
© Thinkstock

Geen nieuwbouw, maar grondige renovatie voor scholen in Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK - Burgemeester en wethouders van Tholen zetten in op een grondige renovatie van de twee basisscholen in Sint-Maartensdijk. Dat zou in 2018 moeten gebeuren.

De gebouwen van de openbare en de protestants-christelijke school zijn sterk verouderd. De afgelopen jaren zijn allerlei lapmiddelen toegepast om de ergste gebreken te herstellen, maar een structurele oplossing kan niet langer uitblijven. Een zogeheten ‘levensduur verlengende renovatie’ moet ervoor zorgen dat de panden nog jaren mee kunnen. Daar is zo’n 2,8 miljoen euro voor beschikbaar. Directeur Jeroen Pas van openbare basisschool De Rieburch toonde zich eerder al realistisch door te stellen dat nieuwbouw niet per se noodzakelijk is. Het hoofdgebouw, dat meer dan veertig jaar oud is, kan volgens hem nog een tijd mee als het grondig wordt aangepakt.

Dorpsplan

In Poortvliet moeten in 2019 de twee basischolen, de peuterspeelzaal en het dorpshuis worden opgeknapt. Dat stond eigenlijk voor een jaar later op de rol, maar als het aan het college ligt, worden de plannen eerder uitgevoerd. Voor dit project is 3,7 miljoen euro beschikbaar. De plannen worden verder uitgewerkt in het dorpsplan voor Poortvliet, dat binnenkort wordt opgesteld.

Openbare basisschool De Schalm in Stavenisse lijkt een nieuw schoolgebouw met gymnastieklokaal te krijgen. Kosten: 1,7 miljoen euro. Dit plan zou in 2020 moeten worden uitgevoerd.

De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de genoemde plannen.

  1. Proef met waterdoorlatende bestrating in Bergen op Zoom

    Proef met wa­ter­door­la­ten­de bestrating in Bergen op Zoom

    BERGEN OP ZOOM - Bestrating. Zo strak mogelijk, zo dicht mogelijk. Geen plassen, we willen droge voeten. En daarom straat Nederland alles vol. Parkeerterreinen, opritten, het terras bij de woning. Soms de hele tuin. Omdat dat zo makkelijk is. Regenwater gaat de riolering in en is weg. Dat is op den duur niet goed. De bodem verdroogt. Steeds meer gemeenten en andere overheden komen daar nu achter. De gemeente Bergen op Zoom haakt er op in met een proef met allerlei verschillende soorten waterdoorlatende bestrating.