article
1.781870
BERGEN OP ZOOM - De Moor in Bergen op Zoom heeft historische grondvesten, maar is niettemin nieuw voor de Scheldestad. Dat alle hoofdgerechten op houtskool geroosterd worden, is ook een noviteit.
Bar & Grill De Moor stemt tot tevredenheid
BERGEN OP ZOOM - De Moor in Bergen op Zoom heeft historische grondvesten, maar is niettemin nieuw voor de Scheldestad. Dat alle hoofdgerechten op houtskool geroosterd worden, is ook een noviteit.
http://www.bndestem.nl/algemeen/show-en-cultuur/bar-grill-de-moor-stemt-tot-tevredenheid-1.781870
2011-11-24T07:58:39+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.802227.1347357797!image/image-802227.JPG
Showprogramma,Bergen op Zoom,flitsinbox,Eten
Show en cultuur
Home / Algemeen / Show en cultuur / Bar & Grill De Moor stemt tot tevredenheid

Bar & Grill De Moor stemt tot tevredenheid

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Eigenaar/gastheer Sven Wolschendorf bedient zijn gasten in zijn Grand Bar & Grill De Moor aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. foto's Chris van Klinken/ het fotoburo
  BERGEN OP ZOOM - De Moor in Bergen op Zoom heeft historische grondvesten, maar is niettemin nieuw voor de Scheldestad. Dat alle hoofdgerechten op houtskool geroosterd worden, is ook een noviteit.

  Een grillrestaurant, dat hadden ze nog niet in Bergen op Zoom. Dus openden Sven Wolschendorf (39) en zijn vrouw Ellen Touw (38) drie maanden geleden Grand Bar & Grill De Moor. Het enige restaurant in de stad, zeggen de trotse eigenaren, waar alle hoofdgerechten op de houtskoolgrill worden bereikt.  En er is nog iets bijzonder aan De Moor: de hele uitstraling. Die doet grootstedelijk aan. Achter de historische gevel gaat een verrassend groot en divers horecapaleis schuil: op de begane grond het restaurant met 114 zitplaatsen en als blikvanger een enorme bar, waar cocktails en champagnes lonken.

  Loungen

  Op de Grote Markt is het terras, maar ook achter en op een plat dak kunnen gasten bij goed weer (privé) loungen, eten en drinken. De inrichting kun je modern en rustig noemen. De grote ruimte is handig opgedeeld in hoekjes met zogeheten roomdeviders, zoals enorme bloemenvazen, wat intimiteit brengt. Voor ieder wat wils. "Deze ambiance was er nog niet in Bergen op Zoom", legt Wolschendorf uit.  Het is duidelijk: De Moor wil zich onderscheiden in de grote, Bergse horecavijver. Die kent de eigenaar trouwens als zijn linker broekzak want hij werkte dertien jaar bij De Teerkamer, aan de overkant van de markt.  Herbouw

  Een bewust en zorgvuldig gekozen concept dus, waar het echtpaar trouwens best een tijdje aan kon schaven. Net als Aken en Keulen is ook De Moor niet in één dag gebouwd. Het pand lijkt historisch, maar is dat feitelijk niet, op de oorspronkelijke middeleeuwse kelder na dan. Dat is het enige onderdeel van dit rijksmonument dat de verwoestende brand van 2005 heeft overleefd. Herbouw van het pand - in de oude staat maar met nieuwe stenen - kostte uiteindelijk meer dan vijf jaar. Maar dan heb je ook wat.  Bij het veelzijdige concept van De Moor past in de ogen de uitbaters geen haute cuisine. Zeker niet in deze economisch wat zuinige tijd. De menukaart zou er een van een modern eetcafé in de betere klasse kunnen zijn. Met gerechten zoals Caesar salade, carpaccio, tournedos Rossini, spareribs en oesters Rockefeller. Spotgoedkoop zijn de gerechten niet. De hoofdgerechten variëren van 18,00 tot 29,50 euro.  Oesters

  Als er gevraagd wordt naar de herkomst van de wilde oesters weet de vriendelijke ober alleen te vertellen dat het 'verse' zijn. Er mag wel wat worden gedaan aan de opleiding van het personeel. De schelpdieren zijn niet erg vlezig en dan is 17,50 euro voor zes exemplaren toch aardig aan de prijs.  Dat zijn meteen enkele punten van kritiek, maar eigenlijk ook de enige. Kwalitatief is de lunch verder in orde. De duivenborst, hertenbiefstuk en hazenrug zijn zelfs mirakels lekker geroosterd, een beetje rokerig. Met ook nog een weckpotje vol warme hazenpeper vormt het wildtrio een luxe voorgerecht.  De ribeye van het ene hoofdgerecht is volgens chef-kok René Kobussen gesneden uit het befaamde Maas-, Rijn-, en IJsselrund: drie ons mals vlees met een fijn randje vet. Misschien een beetje slapjes gegrild, alla, maar precies zoals besteld: medium-rare. Een stamppotje met spruiten, een bakje sla, wat krokante frieten met drie (mayo)sausjes erbij en het gerecht is compleet.  De volwassen hertenbiefstuk van het andere hoofdgerecht is eveneens met een lepel te snijden. De wilde smaak combineert goed met de kruidkoek-achtige jus, gestoofde peertjes en aangeraden Spaanse rode wijn. Vooraf zorgden de (gratis) olijfjes met knapperig brood van de bergse warme bakker Van Egeraat voor coleur locale.  Als dan ook de karaf kraanwater (gelukkig) niet op de rekening verschijnt, stemt zo'n lunch een mens tot tevredenheid.  De rekening:

  2 espresso 4,00

  1 verse jus 3,00

  1 fles Rioja crianza 20,00

  1 glas chardonnay 3,00

  1 verse oesters 17,50

  1 wildsurprise 14,50

  1 hertenbiefstuk 24,75

  1 ribeye 24,50

  Totaal 111,25 euro

  Adres Grand Bar & Grill De Moor:

  Grote Markt 29, 4611 NT Bergen op Zoom

  Telefoon: 0164-653343

  Website: www.demoor-boz.nl

  Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur en koopzondagen