Volledig scherm
Een vrouw stemt in de Iraanse plaats Qom. © Getty Images

'Rouhani wint presidentsverkiezingen Iran'

De huidige president van Iran, de 68-jarige Hassan Rouhani is naar verwachting de winnaar van de Iraanse presidentsverkiezingen die vrijdag werden gehouden. Na het tellen van 37 van de 41 miljoen uitgebrachte stemmen staat de gematigde Rouhani op 21.6 miljoen stemmen.

'Het is voorbij, Rouhani is de winnaar', zei een Iraanse bron tegen persbureau Reuters. De conservatieve kandidaat Ebrahim Raisi (56) komt in de voorlopige tussenstand niet verder dan 14 miljoen stemmen. De andere kandidaten speelden geen rol van betekenis.

Ongeveer zeventig procent van de 56 miljoen stemgerechtigde Iraniërs bracht zijn stem uit, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat zijn meer dan veertig miljoen mensen. Dat zijn er ongeveer even veel als in 2013 toen Rouhani een overduidelijke meerderheid behaalde. Na de officiële sluiting mochten de kiezers die nog in de rij stonden, nog wel hun stem uitbrengen, meldde de staatstelevisie.

Het sluiten van de stembureaus werd vrijdag een paar keer uitgesteld wegens de hoge opkomst die lange rijen kiezers tot gevolg had. De stembureaus gingen zes uur later dan gepland dicht. De officiële verkiezingsuitslag wordt zaterdagmiddag verwacht.

  1. Bedenk een naam voor dit zeldzame witte koalajong

    Bedenk een naam voor dit zeldzame witte koalajong

    Niks bijzonders toch, een koala die geboren wordt in Australië? Behalve dan als het pluizige diertje kan pronken met een witte vacht. Afgelopen maanden zagen in de Australia Zoo in Queensland twaalf koala's het levenslicht. Allemaal bruin, behalve eentje. In het wild ben je met zo'n speciale vacht een pechvogel, meldt de directeur van het Australia Zoo Wildlife Ziekenhuis in het Britse dagblad The Independent. Je kunt je immers niet camoufleren. Nee, dan ben je veel veiliger in de dierentuin. Nu alleen nog een bijzondere naam voor deze speciale koala. Australia Zoo vraagt op Facebook om suggesties.