Home / Algemeen / Buitenland / Paus vertrokken uit Vaticaan

Paus vertrokken uit Vaticaan

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
  • Afbeelding
    Beschrijving
    De paus zwaait vanaf het balkon na aankomst in het pauselijke paleis in Castel Gandolfo. Foto: AFP
VATICAANSTAD (ANP) - Paus Benedictus XVI is donderdag even na 5 uur, bijna drie uur voordat zijn pontificaat eindigt, vertrokken uit het Vaticaan. Hij werd met een helikopter naar het pauselijke paleis Castel Gandolfo ten zuiden van Rome gebracht.
De kerkvorst werd onder andere vergezeld van zijn privésecretaris Georg Gänswein.

Benedictus zal in het paleis een avondmaal nuttigen. Hij trekt zich dan tot 20.00 uur in een kapel terug om te bidden, liet zijn woordvoerder eerder weten. Op dat tijdstip eindigt zijn pontificaat. Ten teken van dat einde wordt de poort van het paleis symbolisch gesloten.
 
Op het balkon van het paleis nam hij voor het laatst afscheid als paus met de woorden: ,,Ik ben slechts een pelgrim die zijn pad op deze aarde aan het beëindigen is''.Het paleis in Castel Gandolfo, bijna 20 kilometer zuidoosten van Rome, is een vakantieverblijf op de oevers van het Albano Meer waar al sinds 1628 pausen zijn neergestreken om weg van het drukke Rome te zijn.
 
De Zuid-Duitse Joseph Ratzinger heeft de Rooms-Katholieke Kerk dan 7 jaar en ruim 10 maanden geleid. Hij is de eerste paus sinds Gregorius XII in 1415 die afstand doet van het ambt en niet als kerkvorst overlijdt.